Eid 2013 plakat

Freestyle Phanatix er glade og stolte over at deltage i fejringen af årets EID fest arrangeret af Verdenskulturcentret. Klik på plakaten og læs pressemeddelelse herunder

Den 13. august klokken 15.00-20.00 arrangerer VerdensKulturCentret en kæmpe Eid-fest på Rådhuspladsen i København. I løbet af dagen vil der være underholdning og aktiviteter for store og små og alle løjerne bliver styret af drengene bag facebook-gruppen Det bar’ ayib, som har opnået kultstatus online.

FRA FACEBOOK TIL RÅDHUSPLADSEN

Efter en måneds ramadan skal fasten brydes, og det skal fejres med en kæmpe eid-fest. Det er et af årets højdepunkter for rigtig mange køben- havnere med muslimsk baggrund. ”Eid er en vigtig fest. Det er lidt ligesom julen er for danskere. Vi spiser lækker mad og samles med familie og venner. Og der gives gaver,” fortæller Rojs Hussein. Han, og vennen Furqan Akbar, har været med til at starte humorsiden Det bar’ ayib på facebook. På siden bliver der gjort kærligt grin med både indvandrere og etniske danskere. Rojs og hans venner slog straks til, da de blev spurgt om de ville være værter til eid-festen. ”På facebook bruger vi smilet til at bygge bro mellem forskellige kulturer i Danmark,” fortæller Furqan Akbar.”Eid-festen handler netop også om, at have det sjovt og grine sammen. Så det var en naturlig anledning til at træde ud af skærmen, og være værter 13. august.”

KØBENHAVN ER EN SKÅL HUMUS

Brugen af humor er noget som virker. Siden facebooksiden blev oprettet sidste år, er det væltet ind med fans, og de har nu over 56.000 likes. Og det er langtfra kun folk med indvandrerbaggrund, som følger dem på nettet. ”Det er folk med vidt forskellige kulturelle baggrunde. På samme måde er eid-festen jo heller ikke kun for muslimer,” fastslår Furqan og fortsætter: ”Alle kan være med. Vi plejer at sige at København er en skål med humus. Nogle er kikærter, andre er tahini og andre igen, er olien. Eid-festen er der, hvor alle ingredienserne går op i en højere enhed.” Skuespiller Morten Nielsen er meget enig. Han er en af folkene bag sminkeprojektet Med andre øjne, hvor make-up artister giver deltagerne en ny etnicitet. ”Det er sjovt og fyldt med muligheder, at vi er så forskellige vi mennesker,” fortæller han begejstret, ”Vi glæder os til at være med til at slå et slag for at København skal være en by for alle.”

UNDERHOLDNING TIL ALLE

Og der bliver nok at holde styr på for ayib-drengene. De foregående år, har festen trukket tusindvis af deltagere, og igen i år vil der være aktiviteter for alle aldre. På dagen kommer drengene til at skulle holde sammen på et under- holdningsprogram som både har skattejagt og akrobatik til børnene, hiphop og breakdance til de unge og musik og mad for det voksne publikum. Og Rojs Hussein glæder sig til at stå på scenen og introducere hele herligheden: ”Varme åbne mennesker blandet med lækker mad og god underholdning. Der findes ikke en bedre dag, hvor så mange forskellige kulturer er samlet.”

Eid arrangeres af VerdensKulturCentret i samarbejde med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, samt en lang række partnere fra forenings- og erhvervslivet.

Arrangørene håber at københavnerne får en spekatakulær fest, der hylder byens mangfoldighed, hvor åbenhed og aktiv deltagelse gør det sjovt at være med

Leave a Reply